Вечнозелен жив плет, но не от туи

Пред новата бетонна ограда между нас и комшиите, решихме че искаме да засадим жив плет. Точно там се намира тяхното паркомясто и ще е по-приятно да виждаме някакви растения, вместо коли. По тази причина искахме да е някакъв вид вечнозелено, за да може и зимата пак да е закрито. Разбира се тръгнахме с най-тривиалната идея за туи/смарагд и други подобни вечнозелени. В процеса на обмисляне ми споменаха за Фотиния и по-конкретно разновидността Red Robin.

Широколистно, вечнозелено растение, което е перфектно за жив плет(може да се оформи и като дърво). Листата са наситено зелени, а най-якото е, че новите листа са ярко червени, което създава изключително красив контраст. Оказа се, че въпреки че аз не бях запознат с това растение, по разсадниците е доста популярно и цената му общо взето е същата като на стандартната туя(около 6лв за 30-40см растение). Разгледахме различни снимки, разгледахме какво се предлага из разсадниците в и около Варна и решихме, че това ще е нашият избор.

Оградата е 15 метра, като фотиниите се засаждат грубо на около 50-60см отстояние. И така в края на април си взехме 29 растения от разсадник Керия, които успяхме успешно да превозим с нашата кола(в багажника на седан). Реших вместо да правя дупки за всяко растение, да си изкопая цял канал(хубаво е, че имаше кой да ми помага), за да може свободно да наместя всички растения. След което запълнихме канала и поляхме обилно.

Фотиниите се режат 1-2 пъти в годината, след като младите(червени) листенца станат зелени. През първата година е хубаво да се подрязват по-често за да се стимулира изкарването на нови клонки. До сега сме подрязвали веднъж, 3 месеца след засаждането им, но резултата след резитбата изглежда страхотно.

Забелязвам че растенията, които са на по слънчето място дръпнаха повече през тези вече 5 месеца откакто сме ги засадили. Част от фотиниите се падат в сянката на смокинята и нямат толкова буен растеж, но се надявам и те да дръпнат с времето. Целта е до няколко години да стане плет с височина от 1.50м и да успеят да се сгъстят.

В края на лятото в редичка пред фотиниите засадихме и луковици от есенен минзухар, които започват да се подават и ще добавят и жълт цвят към зеленото и червеното.

Определено съм много доволен от избора на растения и че успяхме да избягаме от тривиалните туи.

Comments

 1. Боби

  Супер изглежда! През 50 см не идва ли рядко, ще има ли втори ред в бъдеще? Дали ще ги оберат тия 50 см от ниско още храстите? Не мислиш ли, че 2 резитби годишно ще са малко, ако има по 1 метър прираст това значи доста да се разредят разклонените възли? Може би една пролетна и 2-3 летни? И последен въпрос, като почнеш пролетната резитба, дали си склонен да запазиш отрязаното като подарък за не-ит-та, които нямат възможност да си купят 200 фотинии? 😀

 2. Post
  Author
  Kukov

  Дават ги даже на по-широко да се слагат(60-70см). Мисля че ще се сгъстят достатъчно с времето. Втори ред няма да има, но пред тях ще има цветя, така че и да останат леко голи в най-ниската част, няма да се вижда. Годишно им дават прираст 30-40см. Надявам се до 3-4 години да съм докарал до заветните 1.50м височина. Ще разпитам кога е най-подходящо да се вземат резници и с удоволствие бих пратил като подарък не не-ит-та 😉

 3. Станислав

  За зелен плет мога да ти препоръчам също Лигуструм. При него няма червено-оранжеви багри, но също доста добре покрива и прави плътна естествена ограда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *