Напредваме бавно в очакване на пролетта

Въпреки топлата зима, след средата на февруари се задържа студено няколко седмици, което ограничи възможностите ни за действие, но пък ни даде няколко свободни съботи и недели за почивка. Снега около морето рядко се задържа повече от седмица, като така беше и тази зима. Заваля обилно за 2-3 дни и за седмица всичко изчезна. Това обаче беше добра възможност да разпитам комшиите, как е бил пътя до селото в тези дни. Оказа се, че сравнително своевременно и качествено е било изчистено и не е имало особени драми с пътуването.

Въпреки това, успяхме в по-топлите дни да отидем няколко пъти до Круша и да свършим малко, но полезна работа. Разчистихме паркомястото в двора, както и почти успяхме да разчистим последните боклуци от едната страна до къщата. Надявам се с още 1-2 ходения да успеем да сме прехвърлили всичко и да ни остане само да изчакаме подходящо вземе за багера, който да изрине всичкия строителен боклук.

Очаква се съвсем скоро едното съседно място до нас, което в момента е джунгла, да бъде разчистено и да можем да го ползваме за по-лесното маневриране на багера и камионите. От фирмата по разчистването, след като видяха ситуацията, бяха убедени че за един ден всичко ще бъде разчистено и дворът заравнен. Силно се надявам да е така, защото това ще даде съвсем нов облик на целия парцел.

Предстои ни да сменим мрежата по цялата дължина на парцела, защото в момента сме разграден двор и всякакви кучета влизат и донасят боклуци. Лошото е, че на много места мрежата е оплетена с дървета, които ще трябва да премахнем и все още не знам как ще е най-добре. Дали да накарам багера да ги изрови от корен, като рискуваме коловете на мрежата да бъдат разместени, или да ги изрежем ръчно, след което да се стараем да унищожаваме издънките, които ще се появят. Също трябва да измислим как да комбинираме смяната на мрежата с идването на багера. Колкото и да го мисля, май ще има известно време в което двора ще е без мрежа. Което не е особен проблем, защото реално и сега има сериозни дупки и който иска може да влезе.

Последното ни ходене беше на 17 март, като реших че сега е момента да вкарам в ред асмата. Не е поддържана в последните поне 5 години и си личеше. Въпреки това комшийката каза, че миналото лято преди да купим къщата, старият собственик е обрал сериозно количество грозде от нея. Рязал съм лозе преди години, но асма никога. За това гледах повече да подредя пръчките на асмалъка, отколкото да режа сериозно. Пространството е около 40кв.м и има 8 асми. Доволен съм как успях да ги подредя, подрежа и вържа. Като тръгне развитието им, ще огледам за изсъхнали участъци, които да махна и август-септември ще видим какви съм ги свършил.

Почнах по-сериозно да проучвам нещата за покрива. Питах за оферти за материали на няколко места, като се оказа, че при първоначалните ми сметки съм пропуснал частта с дървенията за покрива, което хич не е малко. Покривът ще е мега проекта за тази година и ако успеем да го направим ще е истински успех.

До края на месеца прогнозите са за студено време и най-вероятно по-сериозните действия ще дойдат към средата на април. Да видим…

Comments

 1. Боби

  Оградата да не те плаши. Нашият двор вече 4та година няма ограда, при все, че държим вътре сума инвентар, че и строеж на къща 😀 Всяко нещо с времето си!

  1. Post
   Author
   Kukov

   Комшиите имат кучета, които са пуснати свободно(малки породи са) и най-вече заради хлапетата, които ще идват на гости ми е зора с оградата. Но и ти си прав, не е нещо от първа необходимост, още повече че при нас освен някой счупена тухла четворка и някой бетонен стълб, май няма какво друго да вземат 🙂

   1. Боби

    Ха-ха, кучета 😀 Нашите комшии имат 3-4 гончета които спят в лехите със зеленук. От друга страна е един голям пухчо като каракачанка, заминаха луковиците. Влизат кокошки, а преди 2 години козичките на бабата отсреща изравниха всички новопосадени фиданки на ниво 60 см. И цялата царевица 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *