Да се лее… бетон!

Продължавам с традицията да пиша какво сме свършили със сериозно забавяне, но явно така ще е.

В средата на март, седмица след като изчистихме последните боклуци от двора и оформихме доколкото е възможно терасирането, дойде моментът за бетона. Планът беше да излеем плочата(верандата) зад къщата, както и подпорната стена. На пръв поглед не огромен проект, но все пак 32кв.м плоча и около 50 линейни метра стеничка с дебелина 20см и височина от 0 до 90см. Работих отново с майсторите, които правиха покрива преди 2 години.

Повечето материали, бях осигурил още миналата година, но така и не стигнахме до реализиране на проекта. Процесът беше сравнително стандартен, като първо се изкопаха основите(около 30см), след което си вързаха арматурата и направиха кофража. За видимата част на бетона взех от водоустойчивият шперплат с цел стената да е гладка и да има по-приятен изглед. В бъдеще е много вероятно да я облицоваме с някакъв вид камъни/плочки, но до тогава искахме да е приемлива като визия. В долната част на терасите, оформихме и два големи саксийника, в които ще засадим някакви подправки, билки или цветя. Идеята е да не е скучва 90 сантиметрова стена. По идея на Пепи, за да е още по интересно в средата на стената направихме стъпала, по които ще се слиза от горната тераса към зеленчуковата градина. След като ги направиха видях, че можеше вместо 1 метър да ги пуснем да са 2, но вече бяхме приключили и останаха така.

Верандата искахме да е по-цялата дължина на къщата, която е почти 9 метра. За ширината умувахме колко да е и решихме да я направим 3.50 метра, за да има достатъчно място за трапезна маса със столове и от двете страни и да може спокойно да се обикаля около нея. Тъй като терена има наклон, долната част на верандата се получи около 60см височина, което предполагаше да сложим и 2 броя стъпала. Решихме да ги пуснем по цялата дължина на верандата и мисля, че се получи добре.

Едно от важните условия беше по края на верандата бетона да е достатъчно, за да може ако един ден решим да направим над нея навес или тераса за излизане от втория етаж, да може нужните вертикални колони да има къде да стъпят здраво.

Ползвахме бетон Б30, тъй като цената му беше пренебрежимо малко по-висока от на Б20 и Б25, а предвид че ще е на открито, решихме да се вслушаме в съвета на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“.

Допълнително в процеса на работа, решихме да се възползваме от наличието на майстори и това че ще идва бетоновоз и изляхме и една ниска ограда между нас и съседите. Също мисля, че се получи доста добре. Ще свържем тази ограда с голямата ограда от към улицата, която предстои да направим в следващите години.

Също като допълнителен проект, хванах майсторите да измажат и задната стена на къщата, която беше оставена само на тухли(преди време е имало някакъв навес и тази част е била закрита). На тази стена пак на по-късен етап ще избием врата и прозорец за да имаме директна връзка от кухнята към верандата.

Това което престои е да намеря от някъде 2-3 камиона пръст, с които да напълня изградената тераса, за да не прилича на празен басейн както е в момента 🙂

 

Comments

 1. Bobby Dimitrov

  Айде сега си набрал скорост, давай второ и трето тримесечие!

  Тия майстори златни бре, има ли нещо, което не могат 🙂 И подозирам работят на 50 или 35% от парите на софийските!

  Обаче като видях кофража и армировката се успокоих – значи моят изцяло любителски, направен от мен с 0 опит, беше не по-зле, а като армировка дори бих казал съм вложил бая повече матрял 🙂

  Всичкото наливане на един път ли дойде? Колко кубика се сипаха? Колко е сумата за помпа и за бетон по вашия край?

 2. Post
  Author
  Kukov

  Хубави майстори са. За съжаление баш майстора, който ми беше адаш почина в края на миналата година 🙁 Този проект го движи синът му, който и като правиха покрива пак беше на първа линия.

  Всичкия бетон го нагласиха така, че да го излеят на едно идване на бетоновоза. Само стъпалата на верандата и на терасата ги бъркаха на ръка няколко дни по-късно.

  Бетона излезе 20 кубика, като с транспорта и помпата за Б30 излезе 108лв/кубика от Полимикс Варна.

 3. Боби

  Плочата на верандата с двойна армировка ли е, че не го видях на снимките?

 4. Post
  Author
  Kukov

  На втората и на петата снимка се вижда армировката на верандата. По края майсторите я правиха с пръчки арматура и бигли(6мм), а на самата плоча са сложени от стандартните мрежи за бетон 4х2 метра от 4мм арматура. Плочата е около 10см дебела, а по края(20см) е от 30 до 80 см бетон(в които влизат и 20-30см основа в почвата).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *