Една година в Круша

В средата на октомври месец се навърши една година, откакто станахме собственици на къща в село Круша. През тази една година свършихме някои от нещата, които бяхме си планирали. Някои останаха за следващата година, но за сметка на това свършихме и хубави неща, които не бяха предвидени.

Най-големият проблем, който виждахме беше покрива. Имаше няколко места, на които течеше и беше започнал да нанася щети вътре в къщата. Бяхме наясно, че това ще е най-трудоемкият и най-скъпият проблем, с който ще се сблъскаме още в началото. За щастие ни препоръчаха добри майстори, което в днешно време си е половината от проблема с ремонта на покрив. Успяхме в рамките на месец изцяло да сменим покрива, като вярваме, че това ще ни даде добра основа да продължим със следващите подобрения по къщата. Покрай покрива, направихме и използваемо таванско помещение, което ще върши страхотна работа като складова площ.

Вторият сериозен проблем беше(и за жалост все още е) голямото количество боклук, който открихме под гората от къпини в двора. След няколко акции, специално насочени към решаването на този проблем, успяхме да сведем нещата до това, в момента да имаме останал само строителен отпадък, който да изчистим с помощта на фирма и изхвърлянето му на депо. Първоначалната идея беше да направим това пролетта на тази година. В крайна сметка решихме, че ще е по-добре да приключим първо с ремонта на покрива, от който ще паднат още боклуци и чак тогава да разчистим окончателно двора. Това със сигурност беше едно добре решение, което ни спести пари. След като покривът вече е готов, това е следващото голямо нещо, което ще направим. Искаме обаче да е в студената част на годината, защото тогава е много по-спокойно от към треволяци и всичко се вижда по-лесно. Надяваме се, до края на зимата да сме приключили и с тази голяма задача.

Пред и встрани от къщата успяхме да разчистим достатъчно добре, като организирахме и една цветна леха, която насяхме с лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета. Догодина, очакваме цветното оформление да е по-добро от тазгодишното.

Успяхме да произведем и първата зимнина лично производство. Това е мармаладът от смокини, за който писах преди време. Догодина се надявам като план минимум, да наглася поне една лехичка с люти чушки 🙂

Направихме и първото по-голямо събиране с приятели. В началото на октомври бях рожденик и реших, че малко приятелски труд ще е най-добрият подарък, който мога да получа тази година. Събрахме се все хубави хора и свършихме още по-хубава работа. Бета версията на селските сбирки мина добре, така че догодина трябва да организираме повече такива събития 🙂

Планът за догодина е сравнително ясен.

 • да изчистим двора от боклуците. Това ще ни даде възможност да ходим на село и с Гришата, който тази година почти не вземахме заради всевъзможните опасни предмети, с които може да се заиграе.
 • да пригодим поне една стая за пренощуване. Това беше част от плана за тази година, но така и не успяхме да стигнем до нея през 2018-та.
 • да стегнем тоалетната(в най-добрия случай и банята). Това също беше част от тазгодишният план, която остава за догодина.
 • на пролет да засадим овошки. Не исках да бързам с тази стъпка, за да помисля хубаво къде да ги разположим. Мисля, че съм им избрал място и напролет ще е време за засаждане.
 • друга голяма задача, която не е сигурно дали ще успеем да реализираме през 2019, но е хубаво да си поставяме високи цели, е да направим нова ограда на двора от към улицата. В момента има пропаднали части и като цяло имаме по различно виждане за крайният резултат.

 

Comments

 1. Бай Боре

  Страхотен обзор, поздравления! Покривът е супер, дворът след разчистването също ще е супер 🙂 Харесва ми обмисления методичен подход! При нас станаха доста по-хаотично нещата и сега имаме неловки ситуации, но човек живее, за да се учи…

  За фиданките да вметна само. Тъй като есента е доста по-подходяща за посаждането им, на пролет се опитай да го направиш възможно най-рано, защото при вас става топло рязко и съм виждал (поне в Бургас) да продават разпъпили се плодни дръвчета. Това може да е проблем при вкореняването.

  Очаквам и зимните блогирания!

  пп: Да знаеш, че съм почнал да давам вашия сайт за пример на познати, които обмислят същата стъпка – закупуване на имот със стара къща на село, за дългосрочно обитаване.

 2. Post
  Author
  Kukov

  Благодаря за хубавите думи, Боби.

  Съвета за фиданките ще го имам предвид. Тъй като не бързам, дори има вариант да го отложа за следващата есен, ако пролетта се окаже от рано топла.

  Зимни блогирания се надявам да има най-вече свързани с багер и камион 🙂

  Надявам се твоите познати да намерят нещо полезно из моите писаници .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *