Есен-зима 2020/2021

Уж зимата е скучен сезон и имаме повече време, а като гледам са станали 6 месеца, в които се каня да седна да понапиша това онова. Ще обобщя всичко по-интересно от последната половин година в този пост, като обещавам следващият да е съвсем скоро.

Да започнем от там, където приключи предишният. След месец в гипс и още месец рехабилитация, срязаните ми сухожилия се възстановиха почти на 100% и нямам никакви ограничения в движението на показалеца на лявата ръка. И все пак се надявам да не ми се случва пак нещо подобно, че доста кофти се пише код с една ръка 🙂

През пролетта на 2020 зарязах асмата пред къщата и без никакви пръскания и особени грижи, успя доста да се отрупа. Мисля че съм писал вече, но всичкото грозде от 7-те асми е бяло. Едната е някакво десертно, което е вкусно за директна консумация, другите 6 са някакво, както аз му казвам винено, с доста твърди люспи и лично на мен не ми подапа за хапване.

След като обаче дядо Васко(комшията) ми направи комплимент, че тая година съм отгледал страхотно грозде и ще има за вино, се почуствах гузен да го оставя всичкото на осите. И така дори и с все още възстановяваща се ръка, в средата на октомври решихме да направим едно тестово вино. Набрахме около 2/3 от всичкото грозде, което излезе около 30кг. Тъй като щяхме да го роним ръчно, реших че това е абсолютния максимум за свободното време, с което разполагаме покрай децата, а и все пак с контузена ръка, да не прекаляваме.

Оказа се, че роненето/чепкането е времеемка и бих казал досадна работа. То сигурно за това хората са измислили машини за целта, ама все пак за нашата бутикова реколта, можеше да се прежалим. Събрахме около 20 литра мат’рял в един 60 литров бидон, който наместих в мазата във Варна.

Тъй като нямам никакъв опит в приготвянето на вино, но това е основна част от професията ми, да намирам начин как да направя неща, които никога до сега не съм правил, се поразрових из безкрайните теми за производство на бяло вино и леко ми стана лошо. Хич не била лесна тая работа. В крайна сметка поопростих процеса, като оставих само ключовите моменти. След седмица в бидона и още месец в 11 литрова туба от минерална вода, финиширах с 10-тина бутилки напитка, отговаряща на хакартеристиките на вино.

Аз бях малко скептичен към качествата му, но Пепи и няколко приятели, които го опитаха, казаха че хич не било лошо, така че отчитаме дебютен успех в производството на бяло вино. Със сигурност има неща, които ще подобря тази година, ако отново има достатъчно грозде.

В края на лятото Гришата го хванахме на работа на баба и дядо на къщата. Все пак да си заслужи уикендите при тях 🙂

В топлите дни, на есента и зимата, когато имахме възможност гледахме да ходим към село, за да движим макар и с малки крачки към заветната цел, по-добри условия през следващата година. Поразчистихме и подредихме стаята/склад. Изкарахме почти всички луковици на цветя, за да може да ги преместим на по-добри места или да се опитаме да съхраним за засаждаме през новата година. Започнах да прекопавам градинката от към комшиите. Исках да изкарам всички боклуци, които бяха в почвата и да подготвим поне едно чисто място за засаждане на растения и оформяне на малка тревна площ. Поорязах смокинята и изкорених малката праскова, която се опитваше да оцелява под нея.

С радост установихме, че колега на Пепи също има къща в Круша и то доста близо до нашата. Така с него ИТ специалистите(за които ние знаем) в селото ставаме 6 броя! Покрай цялата корона криза, доста млади хора, които са имали имот в селото се завъртяха, поизчистиха и някои от тях започнаха често да се мяркат. Лично при нас са спирали поне 5-6 пъти да ни питат за имоти в селото. Тенденция, която само може да ни радва.

Плана за пролетта на 2021 беше да направим терасирането на двора зад къщата, което отложихме лятото на 2020. За нас сме стигнали до извода, че времето за такъв тип дейности е края на зимата или началото на пролетта, когато тревите не са хукнали и всичко е голо и лесно за манипулиране.

И така в началото на март уговорих майсторите, които ни правиха покрива и стартирахме гранд проекта на 2021, като за него подробно ще разкажа в следващите 1-2 статии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *