За край на 2021 и начало на 2022

Уж щях да пиша по-редовно и пак минали няколко месеца от последния пост. Колкото-толкова 🙂

Лятото и есента на 2021 не регистрирахме някакъв грандиозен напредък по къщата, но за сметка на това започнахме да ходим почти всеки уикенд и благодарение на вече изчистения двор, да си каним и приятели с деца. Направихме няколко барбекю сбирки, като славата на моите детски бургери чувам стигнала чак до София.

 

От OLX успях да си намеря барбекю Weber, на много добра цена. Дори и втора ръка, когато един продукт е качествен, няма база за сравнение с китайските му събратя. Големия му плюс, който до сега не бях виждал е така нареченият комин за разпалване на въглищата. Слагам ги за 2 мин на газовия котлон, после ги оставям за 10 мин да се разгорят сами и съм готов.

В градината тази година единственото което сложихме са 3-4 корена декоративни тикви, малко репички и различни цветя. За сметка на това на балкона имахме 4 различни корена чери домати и 2 вида люти чушки. Плана за тази година е доста по-сериозен, да видим дали ще го изпълним.

Успяхме да затревим и сектора пред фотиниите. Оформя се доста приятен цветен кът там. Все още не сме косили, за да може да се вкорени добре тревата и за това изглежда малко рошава все още. Много е яко как дори само едно чисто, подредено и спретнато местенце да имаш в целия двор и ти е кеф всеки път като идеш да го видиш как се е променило.

Голямото събитие на есента е, че ни се отвори възможност да купим един от съседните два парцела. Той беше голям дингирлик(прекрасна варненска дума за джунгла) и трудно го възпирах да не влиза в нашето място. Големината му е 750кв.м(34м х 22м), като късата му страна ни е обща граница. С времето и мисленето, така и не реших къде е най-добре да сложа дръвчета в нашето място, така че да имам място и за няколко зеленчукови лехи, а също и да не ми скриват гледката след някоя година, като станат по-големи дървета. Та идеята за новото място е, като за начало там да сложа няколко овошки.

За целта обаче тряваше да разкараме джунглата. За ръчна работа не можеше и да става дума. За това се възползвах от една бригада, която чистеше друг двор в селото и ги привиках. За 3 дни успяха да разчистят всичко и то на много добра цена.

 

Другият му голям бонус е, че има кладенец в него. Бил е с някаква бетонна плоча отгоре, която с времето е пропаднала около метър надолу. Като му дойде реда, ще търся майстори, които да махнат остатъците от бетонната плоча и се надявам отдолу да е запазен и функциониращ, за да може да се ремонтира с 2-3 бетонни пръстена и да се използва по предназначение.

Тъй като изградената тераса в нашия двор все още беше наполовина пълна(оптимистично) и така и цяло лято не успях да намеря няколко камиона пръст за да я запълня, се възползвах от бригадата да ми докарат колкото могат от други дворове в които чистеха и имаше излишна. И тъй като исках преди зимата цялата тераса да е запълнена, за да може пръста да сляга до пролетта, взехме и малко от нашето ново място.  Мисля, че това беше най-оптималния вариант с оглед време, възможности и приоритети.

Тази година сме решили да започнем и ремонтите по къщата. Края на януари очаквам да дойдат да сменят дограмата на втория етаж, а в началото или средата на февруари да влезнат майсторите. Ще се сменя ел. инсталацията, ще се измазват стени и подове. Таванът решихме да го оставим както е с гредите и дюшемето. Те ще бъдат изшкурени и обработени с масло за дърво. Също така ще монтираме и сгъваема таванска стълба за достъп до подпокривното пространство. Идеята е целия горен етаж да е чист и да е пригоден за пренощуване.

Плана за тази година е по-сериозен. Колкото по-чисто и подредено става, толкова повече ни се ходи на село. Ще видим доколко ще ни се получи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *