Идеята

В началото на 2014 година в една Фейсбук група се организира конкурс за идеи за възраждане на българското село. С приятели от ВарнаЛаб, бяхме коментирали за възможностите за живот и работа от село, на хора с дистанционни професии. За това реших да взема да разпиша идеята черно на бяло и да я пусна в конкурса. Оказа се, че предизвика интерес и успя да спечели първото място. Още по-интересно е, че по същото време без да знам, хора от софийският лаб(initLab) бяха започнали да разписват подобна идея.

За тези малко повече от 3 години се появиха интересни проекти, които са близо до идеята за ИТ село:

  • https://www.facebook.com/officeinthewoods – Лаптопаджийските лагери в Чепеларе. Изнесен офис в гората, точно за хора, които могат да работят отдалечено. Случва се вече няколко поредни години и със сигурност е доказателство, че идеята за ИТ село е постижима от гледна точка на работата от отдалечено място.
  • https://www.facebook.com/livingvillagecommunity – Живо село или Илия, Мария и двете им деца. Както и няколко техни приятели в селото. Доказват втората част от идеята за ИТ село, че ако има желание, има и начин млади хора да живеят на село.
  • https://www.facebook.com/ostava.me – Хората около Симона и село Ъглен. Успяват да вдъхват живот на селото, като организират много и интересни събития за деца и възрастни.

 

Публикувам оригинала на това, което пуснах в конкурса преди повече от 3 години. Може би има неща, които не са много добре представени, но нарочно го оставям без промени.

ИТ село

Никога не съм живял на село, но страшно много обичам гостуванията в различни села. Животът е няколко пъти по-спокоен, въздуха по-чист, хората по-усмихнати. И като гледам колко много празни села има, тъй като в тях няма работа за младите хора, ми се върти от доста време една идея в главата. ИТ село.

Работя като софтуерен програмист и съм заобиколен от такъв тип хора. Има нещо много специфично в нашата професия, което ни различава от другите популярни професии. За нас няма значение в коя точка на света се намираме, за да си свършим работата. Необходим ни е само достъп до интернет и стабилно електрозахранване. Всичко друго е в главите ни.

Основната причина за обезлюдяване на селата е липсата на работа. Познавам много хора, които живеят в някой от големите градове на България само защото по родните им места няма работа за тях и са принудени да си търсят късмета другаде. Това води до пренаселване на големите градове и най-вече София, което не е приятно за никой, но при днешната ситуация в България, това е резултата. Сигурен съм, че ако можеха да работят в родните си места, огромна част от хората нямаше и да помислят да ги напускат.

Точно тук идва и идеята, която бистря от доста време. Ами ако се хванем група програмисти и си купим къщи в някое село. Да се преселим примерно 40-50 млади двойки. Всеки от нас ще може да работи от вкъщи или от някаква офис сграда(ремонтираната столова на селото например), която си обособим. Ще сме напълно ползотворни, защото и сега ни се случва да работим за хора от другия край на света. Дали ще го правим от Варна, Бургас или София, или от Баниска, Господиново или Самоводене, няма абсолютно никаква разлика.

Като цяло хората в ИТ индустрията са доста добре информирани и с добра обща култура, благодарение на това, че имат достъп до всякакъв тип информация, която ги интересува. Много мои приятели са добре запознати с начините за здравословно хранене, отглеждането на пчели, градинарство. С радост биха комбинирали работното си ежедневие с някоя дейност в реалния свят, а не пред компютъра.

Хубавото на идеята е, че ако някаква група от ИТ специалисти се заселят в дадено село, по естествен път ще осигурят и работа за хора с други професии. В повечето случай ИТ специалистите са млади хора, което предполага наличието на малки деца. От тук идва нуждата за детски учителки за тях, било то в детска градина или начално училище. Със сигурност наличието на добър лекар ще е едно от най-важните неща. Някакъв тип частни охранители биха били полезни в селото, за да се предотвратят всякакви идеи за кражби най-вече на техника, която е необходима за работата на ИТ специалистите. За по-възрастните жители на селото, може да се осигури работа в това, в което те са най-добри, да отглеждат градините. Една баба и дядо спокойно могат да обслужват малка градина с зеленчуци, поне на 2-3 семейства, като за това получават пари, които може да са дори повече от пенсиите, които получават от държавата. Да не забравяме, че ИТ специалистите са едни от най-добре платените професии в България, защо да не отделят 150-200 лева за човек, който да им отглежда екологично чиста храна в собствения им двор.

При наличието на 100-150 жители, може да се помисли дори и за някакво кафене или малък ресторант, с домашно приготвени гозби от някоя баба майсторка, а такива по селата от личен опит знам че има доста. Мога да ви гарантирам, че хората, които сега се чудят как да избягат от боклуците, които ядат всеки ден в офисите си, ще са редовни клиенти на ресторанта.

Съвсем лесно може да се организира и културния живот в селото. Много хора са артистично настроени и могат да се правят аматьорски театрални представления. С помощта на един проектор за 500-600 лева, може да се организира селско кино. За създаването на спортна площадка също не са необходими огромни усилия. А всички знаем колко са хубави игрите на село.

Всички хора, с които съм разговярал за идеята са истински любопитни и поне част от тях биха се включили в подобно начинание.

Естествено всичко това звучи прекрасно, но идеята си има своите проблеми за решаване преди да се случи. Ето кои са най-важните за които се сещам:

  • Наличието на добра интернет връзка: Сигурно са малко селата с налична такава, но пък изграждането от някой доставчик на оптична свързаност при гарантирано потребление, не би трябвало да е особен проблем.
  • Наличието на стабилно електрозахванване: Тук нещата са по-специфични поради старите инсталации по селата, както и ниското потребление на ток в годините, когато те са изграждани. Може да се наложи сериозни усилия и разправии с дружествата за доставка на ток.
  • Липсата на добри медицински грижи: Хората с малки деца със сигурност ще се притесняват да идат на място, където ако падне сняг на 20 см, достъпа на линейка е почти невъзможен. Може би решението е да се търсят села, които са сравнително близки до голям град и с добра пътна инфраструктура до него
  • Разбира се има и доста други, за които сигурно не се сещам и ще се радвам да коментираме