Най-желаният багер

Ако сте прочели предходните статии, вече знаете, че дворът ни се оказа едно малко/средно сметище. През тази година и половина откакто сме собственици на имота, бавно и методично действахме в посока да приведем всичко в нормален вид. Минахме през няколко бригади по разчистване на джунглата с къпини, която беше покрива 85% от тези 700 кв.м двор. След което разбрахме, че под къпините се крие един цял нов свят.

Още в началото решихме да се опитаме да върнем за рециклиране всичко, което е възможно. Не толкова от финансова гледна точка, колкото от екологична. Разрушихме старият кокошарник, който беше в средата на двора и никак не се вписваше в нашите планове. Голяма част от тухните раздадохме, за да се използват повторно, а не да се натрупат на някое депо за строителни отпадъци. На няколко пъти раздавахме материали, които наши съселяни сметнаха, че могат да им бъдат полезни.

В крайна сметка стигнахме до един момент, в който останаха само неизползваеми боклуци, които нямаше какво да направим. Решението беше само едно. Багер, камиони и всичко отива на сметището.

Още след завършването на покрива миналото лято, бяхме готови да извикаме тежката техника. Но предвид количеството боклуци, които трябваше да бъдат изхвърлени, решихме да не си даваме зор, най-вече заради финансовата страна на проблема. Другият аргумент беше, че трябваше да вкараме багера през съседният парцел, който е изоставен от години и е една малка джунгла. Разчистването му, щеше да е много по-лесно зимата, когато всички листа и треволяци са окапали.

Единственият проблем беше, че трябваше в продължение на 6-7 месеца да гледаме всичкия тоя боклук и да чакаме подходящият момент. Въпреки това, в края на 2018 и първите месеци на 2019, покрай появата на Марина, си имахме други занимавки и някак оцеляхме 🙂

Към средата на февруари 2019 започнах усилено да търся фирма, която може да ни свърши работа. Бях говорил с 2-3 човека на място и ми бяха казали, че е възможно работата да се свърши в рамките на един машиноден на багера и 4-5-6 камиона с боклук. Важно условие беше, боклукът да се изхвърли на регламентирано сметище. Оказа се, че най-близкото до нас е на 50км в едната посока.

Покрай строежа на един голям булевард във Варна, доста техника от региона е трайно ангажирана с договори към общината и се оказа, че не е много лесно да намериш свободни хора. Все пак успях да се договоря с фирма Семиз, които се оказаха изключителни професионалисти. В днешно време е истинско щастие да попаднеш на такива хора. Уговорихме се по телефона, провериха къде е най-близкото сметище, върнаха ми обаждане с цени за багера и курс на 15 кубиков камион и се разбрахме за дата.

Говорих с комшията и той се съгласи да изрежем всичко в едни 100кв.м от към нашия имот и багера да влезе от там. За един уикенд заедно със един съселянин, успяхме да изрежем всички по-дебели дървета, да ги разфасоваме на метровки и да разчистя всички по-тънки драки. В крайна сметка останаха само корените, които багера трябваше да извади с кофата, за да си направи път. Ако трябваше да влиза през нашият двор, щеше да има едни 3 метра между къщата и оградата и щеше да е много-много по-сложно. Затова страшни благодарности на комшията.

В 8:30 пристигна багера и започна да си разчиства проход в парцела, който бяхме изчистили. Отне му около 30 минути да разкара всички корени на дървета и да стигне до същинския боклук. В това време пристигнаха и два камиона. За самото почистване няма какво толкова да се каже. Боклуци да видиш!

Имаше само два по специфични момента. В двора имаше 2 дупки по около 2 кубика, незнайно по каква причина изкопани. Трябваше да бъдат заравнени. Също така имаше и около 15-20 линейни метра бетонни основи, които най-вероятно са ползвани(или само замислени) за някаква ограда за животни. Хубавото е, че предишният собственик си ги беше правил сам и в тях нямаше арматура. Багера ги извади сравнително лесно с кофата.

Заради голямото разстояние до сметището. Един курс на камион отиване и връщане отнемаше около 2 часа. И в крайна сметка така се получиха нещата, че около 15 часа, 2 часа преди да приключим, имахме на разположение един камион, а боклука видимо беше поне за два. Единственият ни шанс беше, ако фирмата има трети свободен камион, който да изпрати веднага, за да успеем да го натоварим навреме. За късмет имаха и го пратиха веднага, което определено спаси ситуацията.

Буквално до последните минути багера товари боклук в камионите и в 17:05 приключихме успешно голямото разчистване. Не остана време за някакво по прецизно заравняване с багера на терена, но предвид че ще имаме доста ръчна работа по събиране на по-дребни боклуци и камъни, не мисля че това е проблем.

След като разчистим добре и по-дребните боклуци, обмислям вкарването на трактор, който да изоре целия парцел, а след него аз да мина няколко пъти с фрезата. Основата цел ще е финалното заравняване на терена.

В заключение ще споделя, че е много яко да изпълниш главната задача за годината още март месец. Плана е до края на годината да изчистим хубаво двора, да обмислим дали догодина да терасираме част от него, да се отървем от къпините, които са останали и да опъна мрежа от двете страни, от които сега е отворено и постоянно влизат кучета.

Галерия със снимки в интервала от първия оглед до преди да дойде тежката техника.

Галерия от деня на почистването

И за финал малко видео материал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *