Ново 20(20)!

Нова година ново 20. Даже ново 2020 🙂 Докато се наканя да напиша един пост за край на 2019 и тя взе че свърши. Ама тя и годината беше такава, на други приоритети. В средата на декември Марина стана на 1. Беше ясно, че повечето грижи през 2019 ще бъдат насочени към нея и на село няма да може да се обръща достатъчно внимание. Така и стана.

Макар че, успяхме да изпълним на 95% топ целта за годината, която беше да разчистим сметището от двора. Имаме още едни 5%, които са свързани със събирането на камъни останали след работата на багера. Идеята за тях е да изчакаме един мек зимен уикенд, да съберем няколко приятели, да свършим тази работа и да изпием по едно питие с мезе.

Преди да съберем бригада обаче, исках да намеря място, на което да съберем камъните. Хем да не се пречкат, хем да изчакат момента, в който ще ги ползваме за пълнеж на някой бъдещ проект(най-вероятно веранда зад къщата). В ляво от къщата, беше последното място, което така и си остана не напълно разчистено и последните 2-3 ходения бяха посветени на него. В крайна сметка тази събота успях най-накрая да го изчистя напълно, за да може лесно да се стига до него с количка пълна с камъни.

Част от мястото е бетонирано, част от него не. Има плочи на няколко нива и според мен, предния собственик си ги е правил поетапно. Един ден предполагам, че ще се излее една равна плоча, като мястото ще се ползва за складиране на неща, които могат да седят на открито.

В първата събота на годината пък, времето беше доста студено и ветровито. Нямаше какво да се върши навън в тия неприятни условия. Още когато майсторите завършиха покрива, лятото на 2018, останаха боклуци за разчистване от тавана. Не ми пречеха и ги бях оставил за задача в някой студен зимен ден. Та най-накрая дойде и техния ред. Допълнителен стимул бяха и малките черни топченца, оставени от мишлета, които бяха проверявали дали нещо от всички боклуци на тавана става за ядене. Бяха изгризали една пластмасова бутилка с вода и я бяха направили на малки конфети.

За 2 часа успях да смъкна всичко от тавана и да измета, като се надявам в тая пустош, малките приятели да не намират повече занимавия и да ходят да си търсят късмета на друго място.

Като за първи пост за годината, ще си драсна идеите за тази година, пък да видим декември месец, кое от тях ще сме изпълнили и кое не.

Първата идея е споменатото събиране на камъните от двора. След което обмислям да извикам трактор, който да изоре и фрезова двора. Целта ми основно е да се поизравни и да придобие вид на двор, а не на строителна площадка.

Второто е да сменим оградата от останалите 2 страни, за да спрем влизането на кучета, които разнасят постояно някакви боклуци и кокали из двора.

Трето да разчистим последните боклуци, които останаха на улицата пред къщата. Основно това са стъкла от стари дограми. Не можах да ги пласирам на никой от селото да ги вземе за оранжерията си, така че ще трябва да ги закарам до някой контейнер за стълка във Варна.

Най-голямата задача за годината ще е да успеем да си нагласим една стая за спане. За целта сме решили да сменим дограмата на двете стаи на втория етаж, да се измажат стените, където имат изкъртено покрай ремонта на тавана и да се постави подова настилка. За пода мислим да пробваме да сложим дюшемето, което остана от тавана. Прибрано е на сухо в къщата и е достатъчно, за да стигне за едната стая. След това удряме една боя на стените, слагаме 4 палета, един матрак и стаята е готова 🙂

Иска ми се, тази година да успеем да обезопасим за децата, за да може топлите дни да ходим за през деня. А в уикендите, в които успеем да ги пласираме на баба им и дядо им, двамата с Пепи да можем да идем в събота и да си тръгнем в неделя. Дали ще стане, ще разберем след 12 месеца.

Но както се казва всяко нещо по реда си. Следваща стъпка, бригада за събиране на камъни 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *