Ремонт на покрива – каратаванът

След като всичко беше съборено и разчистено, дойде ред и на изграждането. Първо трябваше да се направи конструкция от греди 10смх10см, след което на тях да се нареди дюшеме. Искахме подпокривното пространство да се използва за складирането на багаж. При старият покрив също можеше, но както се вижда от снимките в предните публикации беше мръсно и не можеше да се складират по тежки неща, защото беше само греди и мазилка.

Още преди събарянето на старият каратаван обаче, беше направено първото конструктивно нещо. Майсторите направиха кофраж и изляха 15-20см бетонен пояс по цялата обиколка на къщата. Целите бяха две, да се постигне равна основа за цялата покривна конструкция и да се повиши здравината на стените. За да е по-лесно самото изливане на бетона, което се направи на ръка, този пояс беше направен преди да се събори старият таван, за да може спокойно да се ходи по него.

Следващата стъпка беше монтирането на хоризонталните греди за тавана на двете стаи и коридора. Разстоянието между тях е около 45см. Гредите се захващаха към бетонния пояс на стените с анкери от 8мм оребрена арматура. Изглеждаше доста здраво като изпълнение. В стените, гредите влезнаха в местата на старите греди, които бяха премахнати.

След гредите последва дюшемето. Майсторите го наковаха за няколко часа. Използвахме 2см дюшеме с ширина от 14см и дължина 3м. Получи се много приятен резултат, който също и беше доста здрав, предвид колко работа се извърши на него до края на целия ремонт. В коридора оставихме отвор с размери 70см на 120см, като идеята е там да има капак с вградена на него стълба за качване към тавана.

След като дюшемето беше поставено от към стаите остана една кухина между гредите с размер 10см. Идеята е да се напълни с изолация и да се затвори с гипскартон, но това най-вероятно ще стане след няколко години. За сега къщата ще се ползва в топлите дни на годината и въпроса с топлинната изолация не е на дневен ред. А и дюшемето, погледнато от към стаите не изглежда никак зле.

Накрая измазахме и стените на таванското помещение, за да можем да го поддържаме максимално чисто. А и изглежда доста по завършено така.

Следваше същинското изграждане на покрива, за което ще разкажа в следващата публикация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *