Ремонт на покрива – събарянето

След много мислене, пресмятане и умуване, дойде време за задача номер едно за тази година. Покривът! Още когато купихме къщата, бяхме наясно, че най-доброто решение ще бъде да направим цялостен ремонт. Естествено в движение, плановете, работата и разбира се бюджета се оказаха повече от това което бяхме предвидили, но и крайният резултат е повече от това, което искахме в началото. По стечение на обстоятелствата се оказа, че тази година най-отпускарския месец август ще бъде най-работният за нас.

Къщата е строена преди 30-тина години и беше с оригиналният си покрив. Това че последните години не е била поддържана е оказало своето влияние. Имаше течове на няколко места, благодарение на които както на покрива така и на тавана имаше изгнили греди. Самият покрив беше изграден от дървен материал с различни размери. Керемидите бяха Гроздево, под тях имаше замазка от кал и слама. Таванът беше от греди, на които беше закована метална мрежа със замазка. Тук му казват каратаван. Общо взето каквото е имало като материали и технологии на времето, това са ползвали.

Решихме, че щом сме се хванали на хорото, ще го играем до край и ще изградим всичко наново. За начало трябваше да разкрием покрива, да разкараме старата конструкция, след което да премахнем и каратавана.  Цялата операция отне около 6 дни на бригада от 3-4 човека. Основната трудност дойде от това, че в самата мрежа на катаравана имаше вкарана и арматура за подсилване на здравината. При събарянето на тавана падна и малкият комин, което в последствие се оказа не толкова лошо нещо. Въпреки това, накрая всичко беше премахнато и стаите на вторият етаж и коридора бяха с гледка към звездите.

Докато майсторите събаряха старата конструкция, моята мисия беше да се опитам да импрегнирам всичкият дървен материал, който щеше да е нужен за новата. След разучаване и обиколка на доста от борсите във Варна, разбрахме че напълно сух дървен материал на приемливи цени не може да се намери. Единствената опция беше дървен материал от Австрия, който видимо беше няколко пъти по-добро качество, но и цената беше около 3-4 пъти по-висока и нямаше как да се възползваме от него.

За импрегнирането използвах Bochemit Opti F, за който имаше доста добри отзиви из нета, както и от няколко познати, които са ползвали такива препарати. Първоначалната ми идея беше да си направя вана в двора, в която да потапям дървеният материал за известно време. След като направих малко по-точни сметки, ми се видя доста сложно за изпълнение от сам човек. Първо, че щеше да ми трябва доста импрегнант за да има достатъчно количество да покрива гредите, които слагам във ваната. Второ, че ваната щеше да е направена от найлон, който според мен лесно можеше да скъсам(големите греди бяха 12х12х400см) и да изтече импрегнанта.

Разговарях с Георги, който прави дървена къща в селото и той също сподели, че е започнал с вана, която е спукал и след това е минал на ръчна пръскачка. За това аз също минах на варианта с пръскачка от 2 литра. Изградих си нещо като полева работна станция, за да мога да пръскам материала изправен и за една седмица успях да мина всичко, без кофражната ламперия, която просто беше прекалено много като квадратура(100кв.м покрив, като трябва да напръскам ламперията и от двете страни, тоест 200кв.м).

Старите керемиди и дървен материал спазарих с майстора. Ще прави някакъв навес за животните си и щяха да му свършат работа, а и лесно и бързо щях да се освободя от тях.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *