Схема на двора и бъдещи творчески планове

Направих тази скица на парцела ни, в мащаб 1см = 1м(1:100), като съм нанесъл за яснота и всички важни размери. Ползвах я в темата ми във форума Без Мотика, за да събера идеи и градивна критика, ако нещо сме замислили не много добре. Прикачам и легенда, която обеснява кое какво е всъщност. Някои неща са както на схемата, някои са само идеи и са планирани за бъдещ период.

На дневен ред в момента е сектор 9 и 10 от скицата. В момента там разчистваме последните дребни боклуци, останали в почвата. Обръщам мястото с права лопата, защото има и заровени боклуци(в това число и стъкла). До тук съм обработил 2/3 от мястото. При следващи ходения мисля да го довърша обръщането, да го изравня максимално добре и като дойде подходящото време да засеем тревна смеска и да го валираме. За тревната смеска знам, че е хубаво да е с детелина, защото окосеното става за мулчиране. Цялият сектор 9 е с размери 3.30м на 13.50м.

Сектор 10 е с ширина 50см и е точно до телена оградна мрежа с комшиите. За там мислехме за Туи, но благодарение на Venetka от форума, избрахме Фотиния Ред Робин. Пред тях от към полянката ще има 1-2 редици с цветя(нарциси, зюмбюли, лалета, есенен минзухар).

В долната част на сектор 9, ще е сектор 11. Две редици от бетонни блокчета, сложени стъпаловидно и запълнени с почва, с цел засаждане на билки/подправки в тях. Сектор 12 е съществуваща външна чешма, която за сега ще остане във този си вид. В бъдеще може би ще изградим някаква по-солидна външна чешма с някакъв тип плот до нея. Сектор 15 ще бъде плочник пред чешмата. Може би там бих поставял барбекю на колелца, когато го ползвам.

Номер 26 е смокинята, която ще си остане там, просто трябва да видя дали фотиниите, които ще се паднат под нея ще се развият или ще ги засенчва/задушава много.

Тъй като къщата на съседите е на 2 етажа и сравнително близо, тази част на двора остава в сянка до около 11 часа. След това си е изцяло огряна.

Друго от плана за тази година е верандата 13 и 14. Като 14 един ден би станало някаква затворена работилничка.

Сектор 16 го бях планирал като място за овошни дръвчета, но после време почвам да се разубеждавам. Мисля си, че като порастнат визуално доста ще ограничат простора. Но те ще са на дневен ред най-рано есента, така че има време да се мисли в тази насока.

Доста неща мога да разпиша като размисли и идеи, но за сега движим изброените по-горе зони. Ще се радвам на всякакви въпроси, предложения и идеи.

Добавям и 2 снимки от дрон, които заснех преди няколко дни. Тук вече се виждат изградените веранда зад къщата и терасирането, за което ще разкажа в следващите постове.

Легенда:
Парцела е с денивелация към дъното на двора, която е равномерна. От края на къщата до дъното на двора е около 2м за 30м дължина.

0. Къща(8.40мх6.20м)
1. Главна улица на селото с лице 16.5м
2. Тротоар с почва пред оградата. Ширина 1.20м В момента е почва с доста камъни. Мисля цялото да бъде изровено, да се насипе подходяща почва, да се засее тревна смеска. Точно до входната врата има един рехав люляк, който мисля да разкарам и да сложим една магнолия. Цялата ограда ще се изгради наново с основа около 40см + бетонови колони и железни пана между колоните. Задача за някоя следваща година.
3. Бетонна пътека от входната врата за хора.
4. Врата за паркинг + паркомясто за 1 кола.
5. Мини градинка. В момента там са всичките ни цветя.
6. Сектор с почва, който ще бъде разкаран от там.
7. Плочник пред входа на къщата.
8. Бетонна пътка до къщата.
9. Площ, която планираме да засеем с тревна смеска.
10. Жив плет на оградата с комшиите. За сега мислим за Западна туя Смарагд. Плана е да засеем 30-40см туи през 50см разстояние и след няколко години да ги поддържаме на височина от 1.50м. Пред тях планираме да засадим различни цветя(нарциси, зюмбюли, есенен минзухар, лалета).
11. 2 реда бетонни блокчета, в които ще напълним почва и ще ползваме като граница на сектор 9 и като саксии за подправки.
12. Външна чешма
13. Веранда. Не съществува и това е само план за нея. 3.50м широка, като ще проучвам варианта, на стената до нея да се избие прозорец и врата и от кухнята да се излиза направо на нея.
14. Работилница. Също не съществува. Стената й към верандата да е бяла и да се ползва за екран за проектор. 13 и 14 ще бъдат покрити с навес и керемиди като на къщата.
15. Плочник пред външната чешма. Не съществува в момента.
16. Овощни дръвчета. Левите ще са на около метър от оградата с комшиите и около 3м едно от друго.
17. Тераса с тревна смеска за поставяне на детски батут, басейн и подобни. В най-долната си част ще е висока около 90см.
18. Същестуваща септична яма.
19. Пътека между терасата и горните зеленчукови лехи.
20. Пътека между горните и долните зеленчукови лехи.
21. Пътека до ограда към комшии от дясно.
22. Пътека до ограда към комшии от долу.
23. Зеленчукова леха.
24. Пътеки между зеленчукови лехи.
25. Декинг, някакъв тип равна площадка за маса, столове, инструменти.
26. Смокинята.
27. Бетонна плоча, на която ще могат да се складират държа, строителни материали и др.

Comments

 1. Bobby Dimitrov

  Другия път с дрона направи един proper top-down на целия имот, от средата. Предполатам 150 метра нагоре ще стигнат.

  Интересно, че от тая гледна точка верандата изглежда неуспоредна на оградата. Но изумях, че нямате врата към нея??? Гътни една дупка, няма да съжаляваш!

 2. Post
  Author
  Kukov

  Верандата я подравняваха по къщата и не съм мерил отстоянията от оградата, но и на мен това ми направи веднага впечатление при първото гледане на видеото. От земята определено не се забелязва това.

  Врата и прозорец ще се отворят към верандата скоро 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *