50 малини посях и 30 лавандули

Пролетта дойде, времето се позатопли и започнаха да се появяват повече възможности да ходим към село. Започнахме и да отмятаме задачките една по една. Някои пък се забавят, но няма много какво да се направи за тях освен да се чака.

Тази година точно на 1 февруари успях да подрежа лозите. Миналата година така и не стигнах до тази задача. Въпреки това грозде имаше, но в един момент още докато беше зелено започна да загнива и в крайна сметка нямаше никаква реколта. Аз го карам на самотек и не го пръскам с абсолютно нищо, та може и да е било предотвратимо това загиване, но да кажем че не е било приоритет. Да се надяваме тази година да е по-здраво и да се опитам за втори пък да направя ниво от него, като първият път го броя за успешен.

Към средата на февруари сменихме дограмата на втория етаж на къщата. И тази задача се забави с повече от 2 месеца, тъй като се оказа че има липса на профили и трябваше да изчакаме нова доставка. Хубавото в нашия случай е, че не ни беше спешно и не обърка никакви други планове. Просто трябваше да се сложена, преди да дойдат майсторите, които да действат по стаите на втория етаж. Това е задачката, за която споменах че се бави но не зависи от нас. Сега е средата на април и все още майсторите не са успели да се освободят от предишния си обект, но това се случва често, така че не е неочаквано. Надяваме се съвсем скоро да се обадят.

При всяка възможност се опитваме да вкарваме децата в градинарската работа. Като всички деца и на тях им се прави всичко, стига да им кой да им позволи. Точно по тази причина началото на март ги накарахме да си изберат различни семенца от магазина, които да идем и да засеем заедно. Взехме няколко по забавни като форма и цветове моркови и репички. Посяхме ги и ги поливаме всеки път като идем. Заради студеното време през март, малко бавно тръгнаха, но вече се подават от почвата и започваме да следим развитието им.

На първи април, не на шега, си купихме 30 корена лавандула и 50 корена малини. Лавандулата искахме да сложим на края на терасата, която да е с роля на визуална граница за хлапетата, които ще играят по бъдещата полянка. Надяваме се до година две да си стане плътна редичка от лавандула.

Малините сложих по оградата с комшиите. За 20 метра дължина взех 50 корена, сложени през около 50см един от друг. Също до година-две се надявам да се размножат и да станат плътен плет от малини. Поръчах ги от човек от OLX който явно има малинови градини. Да се надяваме да са читави. Би трябвало да са сорт Люлин, който плододава през цялото лято. Ще се чуе 🙂

И лавандулите и малините ги засаждам в траншея/канал вместо на отделни дупки. По този начин лесно може да ги разпределиш през равни растояния и след това да засипеш канала. Ползвах същия метод и когато миналата година слагахме фотиниите и поне при мен работи много добре.

Разбира се за лавандулата имах верни помощници от #teampurple 🙂

Последният уикенд успяхме да организираме и засяването на тревната смеска на терасата. Ослушвахме се за прогноза с предстоящи няколко дни дъжд и горе-долу уцелихме. За сектора при фотиниите минала годиан взехме семена на Лактофол Easy Успяхме сами да я засеем, валираме чрез утъпкване и се получи задоволителен резултат.

Затова и сега за терасата, която е с площ от около 150 кв.м взехме същата. Имахме сериозна приятелска помощ и нещата станаха песен… почти в буквалния смисъл 🙂

Сега остава да поливаме и да се надяваме, че на лято децата ще имат прекрасна тревна полянка за игра. В крайна сметка, главната цел е бандата хлапета да си изкарват весело.

 

Малка инфлуенсърка на село

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *